Vuonna 2016 toteutui ainakin yksi tavoite

Vuosi vaihtuu aivan kohta ja odotuksen tulevalta vuodelta on ehdottomasti kovemmat kuin vuosi sitten. Vuosi sitten tavoitteeni oli ostaa vuonna 2016 ensiasunto ja valmistua Tradenomiksi. Näistä jälkimmäinen toteutui 2 viikkoa sitten, kun valmistuin ammattikorkeakoulusta Tradenomiksi liiketalouden tietojenkäsittely tutkinnolla.

Työn ja opiskelun ohella ehdin kuitenkin matkustella Euroopassa muutamaan otteeseen vuonna 2016 ja osallistua festareille. Intohimoinen harrastukseni vinyylilevyjen parissa ei tietenkään meinannut pysyä aisoissa tänäkään vuonna vaan levyhyllyni täyttyi useista levyistä, joita olen pitkin vuotta löytänyt kirpputori ja levykauppa kierroksillani.

Vaikka monella tapaa tämä kulunut vuosi on ollut raskas ja tapahtumarikas, on se myös ollut valtavan opettavainen vuosi. Olen alkanut paremmin taas ymmärtämään mitä haluan tehdä isona. Edelleen haluan toimia markkinoinnin alalla, mutta erityisesti haluan päästä vahvemmin tuottamaan markkinointia digitaalisiin kanaviin.

Toivon, että vuosi 2017 on mahdollisuuksien vuosi. Niin ja toivottavasti nyt tulevana vuonna ostan sen ensiasunnon. Pyörät olen laittanut taas pyörimään sen asian tiimoilta. 😉

Kokeilussa: BannerFlow

Jos animoiminen olisi helppoa ja nopeaa, todennäköisesti työskentelisin animoimisen parissa useammin. Tykkään nopeasti oppia asioita ja saada nopeasti asioita tehtyä.

Animoitujen bannereiden tekeminen on uuvuttavaa puuhaa esim. Photoshopilla, mutta testissä nyt minulla BannerFlow. Yksityishenkilön käyttöön toki BannerFlow ei sovellu, mutta minua kiinnosti tutustua yleisesti miten sovellus toimii ja miten saadaan luotua kevyitä HTML5 pohjaisia animoituja bannereita.

screen-shot-2016-11-28-at-21-26-51

Sovelluksessa on tosi selkeä banneri editori, joka muistuttaa etäisesti Adoben Flashiä (nyk. Adobe Animate). Kokeilu versiossa ainakin valmiita animointi asetuksia oli ihan mukava määrä ja niiden asettaminen elementteihin on editorissa helppoa.

Pienellä 12 tuuman Macbook ruudullani tosin editori parhaimmillaan täyttyy kokonaan editorin osista, jotka ikävästi peittävät tekeillä olevaa banneria, vaikka kuinka yrittäisi siirtää liikuteltavia editorin osia. Isolla ruudulla tekeminen olisi varmasti käyttäjäystävällisempää.

Olisi mukavaa jos pääsisi työssä käyttämään sovellusta, niin pääsisi kokeilemaan kaikkia sen osia ja näkemään analytiikkaa julkaistujen bannereiden takaa.

BannerFlown pro versiossa valitaan suunnitelma sen mukaan miten paljon tuloksia halutaan saavuttaa bannereilla. Melko yksinkertaista, mutta täysin ummikkona ei voi lähteä valitsemaan suunnitelmaa, koska ensin täytyy ymmärtää banneri mainonnan perusperiaatteet.

screen-shot-2016-11-28-at-21-40-27

Tässä tämän iltainen BannerFlow kokeiluni:

https://app.bannerflow.com/p/SXa605?a=583c7582bb09411148771cc3

 

 

Valmista tuli, mutta mitä sitten?

Kaksi viikkoa sitten sain lopulta kirjoitettua opinnäytetyön loppuun ja nyt viime viikonloppuna sain luvan pistää sen arvioitavaksi. Nyt odottelen vain arviointia ja lupaa hakea sitten tutkintotodistusta. Eli valmistun nyt sitten vihdoin IT-Tradenomiksi Haaga-Helian ammattikorkeakoulusta. 3 vuotta meni siinä suht nopeasti ja koen että oli ihan hyvä valinta silloin kolme vuotta sitten mennä jatko-opiskelemaan.

phd040207s

Nyt kuitenkin valmistumisen kynnyksellä pohdin, että mitä tulevaisuudessa? Ainakaan aivan heti en tahdo mennä vielä lisää opiskelemaan mihinkään, mutta ehkä myöhemmin. Työllisyys tilanne sen sijaan huolestuttaa, koska tälläkin hetkellä toimin edelleen Freelancerina, joka ei pitkällä juoksulla kuitenkaan ole se mitä haluan olla.

Olen itseasiassa ihan aktiivisesti etsinyt uusia työkuvioita elämääni, mutta toistaiseksi ei ole vielä napannut, vaikka useissa haastattelussakin olen käynyt pitkin loppukesää ja syksyä.

Täällä alkoi talvikin eilen tunnissa ja lunta satoi monta senttiä maahan. En tykkää ollenkaan talvesta. Sitäkin sitten kestää luvattoman kauan täällä Suomessa.

 

Loppukiri häämöttää

Onnistuin taas itseni ajamaan ns. kirjoitustuskaan ja kammottavaan solmuun , josta pois pääseminen kesti luvattoman kauan. Opparinkirjoitus pysähtyi hetkeksi, kun keskityin muihin ympärilläni pyöriviin projekteihin ja nyt viime viikonloppuna vihdoin pääsin jutun juonesta kiinni ja sain kirjoitettua oppariani eteenpäin.

Teoria osuus on kirjoitettu ja siitä edelleen myöskin tutkimuksen tulokset on saatu hoidettua kasaan. Nyt jäljellä siis omaa pohdintaa käsittelevät osuudet, johdannon finalisointi, tiivistelmä ja vielä viimeinen tarkastus.

Ensiviikolla olisi mahdollisuus mennä Haaga-Heliaan opinnäytetyö intensiiville kirjoittamaan loppuun opparia, joka päivä 8:30 – 20:30 välisenä aikana. Jos aikataulut osuu sopivasti saatan mennä paikalle maanantaina ja tiistaina. Olisi nimittäin aivan älyttömän hienoa, jos saisin tämän nyt kasaan ja voisin vihdoin olla stressaamatta opiskelusta.

art-crying-hair-makeup-favim-com-1151079

Aina voi Photoshopata

Lapsena lempipuuhaani tietokoneella oli Microsoft Paintilla piirtely. Kun lapsuuden kotiini hankittiin jossain vaiheessa, Photoshop 7.0, jonka Adobe lanseerasi vuonna 2002, sai Microsoft Paint pikkuhiljaa väistyä.

maxresdefault

Tältä näytti PS 7.0 (ja näyttää edelleen, minulla on tämä versio Photoshopista PC-läppärilläni.)

En aivan tarkalleen muista miten aloitin harjoittelemaan Photoshopin käyttöä, mutta muistan sen että en ollut edes vielä aloittanut Ylä-astetta, kun jo Photoshoppailin huvikseni ajankuluksi.

Siihen aikaan kun aloitin, niin ei ollut Youtubea, josta katsoa tutorial videoita ja todennäköisesti netissä ylipäätänsä ei ollut vielä silloin niin paljon Photoshop tutorial sisältöä. Ihan vain kokeilemalla opin paljon. Teini-ikäisenä ylläpidin omaa blogia Livejournalissa, missä lähinnä jaoin tekemiäni Photoshoppauksia erilaisissa yhteisöissä. Livejournalissa oli siihen aikaan kovinta juttua se, että mitä hienompi käyttäjäkuva ja blogi, sitä parempi seuraajien määrä. Käyttäjät loihtivat yleensä viihdemaailman aiheista käyttäjäkuvia ja jakoivat niitä erilaisissa Livejournalin yhteisöissä.

 

livejournal

Tässä muutamia tyylinäytteitäni ajalta, jolloin olin teini ja Photoshoppailin Header-kuvia ja pikkuruisia käyttäjäkuvia Livejournaliin.

Kun Ylä-asteen jälkeen valittiin minne siirrytään jatko-opiskelemaan, koin että osaan vain Photoshopata. Ja se oli suurin syy miksi hakeuduin opiskelemaan painotuotantoa Heltech – ammattikouluun. (nyk. Stadin ammattiopisto). Siellä pääsin käsiksi tuoreimpiin Photoshop softiin ja sain lisäopetusta softan käyttöön. Muistaakseni kun aloitin vuonna 2007 ammattikoulun softa oli versiossa CS2 ja kun valmistuin vuonna 2010 versio  CS5 oli juuri lanseerattu. Sain silloin valmistuaislahjaksi iMacin ja Adoben softat.

Täysi-ikäisenä työurani varsinaisesti alkoi ja aloitin työskentelemään graafisella alalla. Titteleitäni on matkan varrella olleet mm. taittaja, desktop publisher, graafinen suunnittelija ja markkinointisuunnittelija. Kaikissa työtehtävissäni olen päässyt aina uudelleen ja uudelleen hyödyntämään Photoshop taitojani, ja olen pysynyt perässä siinä, mikä versio Photoshopista on nyt julkaistu ja mitä uusia toimintoja siihen on matkan varrella lisätty.

Nyt olen tykännyt seurata Design tuts+ sivustolta mielenkiintoisia tutorialeja. Eilen mm. väkersin ajankuluksi tutorialin avulla tällaisen Etanan. Näillä oppii valtavasti erilaisia kuvankäsittelyn tekniikoita, siksi tykkään niitä tehdä.

screen-shot-2016-09-27-at-11-59-11

Photoshop jolla nykyään työskentelen on Adobe Photoshop CC 2015.5. Tutorial jota käytin tätä työtä varten löytyy täältä: goo.gl/wI8430

Minulla on Adoben omistamassa Behance palvelussa oma online portfolio Photoshop / Piirustus ja vektorigrafiikka töilleni, jota olen omaksi hyvikseni taiteillut vuosien varrella.

https://www.behance.net/hippyann

 

Kansainväliset suurmarkkinat

Rautatientorilla on nyt Kansainväliset Suurmarkkinat (16.9. – 25.9.2016) ja olen käynyt siellä nyt jo kolme kertaa kiertelemässä. Ensimmäisellä kerralla olin harmillisesti niin myöhään liikkeellä, että se kojut olivat jo lähes kaikki sulkeutuneet. Huomasin silloin kuitenkin ihanan kukkakeitaan ja päätin, että tonne minun on päästävä uudelleen.

Seuraavana päivänä palasin markkinoille ja ostin kukkakeitaasta ihanan pinkin orkidean 10 eurolla. Kaksi olisi saanut vain 15 eurolla, mutta pieneen asuntooni yksi orkidea on juuri sopiva.

screen-shot-2016-09-20-at-10-07-09

Ostin myös ranskalaisesta kojusta kirsikan tuoksuisen punaisen palasaippuan, joka mukavasti tuo kylpyhuoneeseeni kirsikkaisen tuoksun.

Eilen käytiin vielä isän kanssa markkinoilla Currywurstilla ja huomasin jälleen kukkakeitaassa mehikasvin 5 eurolla. Se ei jostain syystä kuitenkaan lähtenyt eilen mukaani, eli voi olla että menen vielä neljännen kerran käväisemään markkinoilla.

Suosittelen lämpimästi käymään markkinoilla. Käteisellä täytyy varautua, koska lähes kaikissa kojuissa käy maksuna vain käteinen. Kannattaa myös olla varuillaan markkina-alueella, koska siellä kulkee kaikenlaista kansaa.

Markkinat on vielä Rautatientorilla 6 päivää, eli vielä ehtii käydä tekemässä löytöjä.

9 tunnin jälkeen

Jälleen hetkisen työviikon ja muiden kurssitehtävien jälkeen jäi opinnäytetyölle työstö aikaa vain viikon viimeiselle päivälle, eli sunnuntaille.

Aamulla herätessä vähän ennen yhdeksää keitin kahvit ja levitin työpöydälle (lue sohvannurkka ja apupöytä.) opparini lähteet ja avasin Macbookkini auki. Yhdeksän tunnin jälkeen pystyin tallentamaan tuotokseni ja tekemään välipalautuksen. Teoriaosuus on nyt finalisoitu ja seuraavana sitten luvassa tutkimusongelmien käsittelyä, mutta siihen en pystynyt enää tänään paneutumaan. Täytyy ehtiä valmistautua seuraavaan arkiviikkoon.

Olo kirjoitusvimman jälkeen oli jota kuinkin tämänlainen:

tumblr_noz4qutc8l1qz6f9yo1_500

 

Olin launtaina kaupunginteatterissa katsomassa Komisario Palmun Erehdys näytelmää, joka ylitti kyllä kaikki odotukseni. Olen Isäni johdosta ollut koko ikäni ollut Palmu -fani, lukenut kirjat ja nähnyt elokuvat monta kertaa. Joten siksi ennakko odotukset teatteriesityksestä oli kovat, ja oli niin mukavaa että se onnistui täyttämään odotukset ja yllättämään positiivisesti useassakin mielessä. Seurana minulla teatterissa oli tietenkin iskä. 🙂

Kirjoitus tuska selätetty

Minuun on iskenyt jokin syysflunssa, mutta koska en pysty olemaan aivan täysin paikallani kipeänä, kävin läpi eilen opinnäytetyön lähteitä ja kirjoitin mitä jaksoin työhöni.

Viime viikonloppuna oli kirjoitus tuska. En saanut kirjoitettua oikeastaan yhtään mitään järkevää työhöni ja palautin todella raakile aineiston, mikä tietysti hieman hävetti.

Huomasin, että lukeminen ei onnistu minulta E-kirjoilla, varsinkin jos niissä on yli 200 sivua. Ruudulta on hankalaa ja hidasta lukea, joten onnekseni kirjat oli mahdollista myös lainata ammattikorkeakoulun kirjastosta.

IMG_9496

Kollega lainasi minulle Marika Siniaallon teoksen Sosiaalisen median menestysreseptit, josta olen saanut myös hyvää taustaa työhöni. Erittäin hyväksi kirjaksi on myös osoittautunut opinnäytetyön ohjaajani vinkkaama Matt Baileyn Internet Marketing: an hour a day teos.

Seuraava työn välivaihe palautus on seuraavana maanantaina 5.9. Onneksi nyt olen huomattavasti paremmin saanut työn etenemään ja ei tarvitse hävetä seuraavaa palautusta.

Opparin kirjoitus startattu käyntiin – aiheena SMO!

Nyt se alkoi, nimittäin opinnäytetyön työstäminen. Selvitysopinnäytetyössä kerätään kirjallisuudesta ja artikkelilähteistä teoriatausta valittuun aiheeseen ja kirjoitetaan siitä tutkimusaineisto. Sain koulun määrittelemän aiheen etsiä tietoa Sosiaalisen Median optimoinnista (SMO).

Tässä työstössä on tiukkaakin tiukempi aikataulu, kun joka viikko on tarkoitus palauttaa työstä versio omalle ohjaajalle kommentoitavaksi.
Viimeinen versio ja valmis selvitystyö tulee olla palautettu 10.10.

Ottaisin mielellään vastaan hyviä kirjallisuus- ja artikkelilähteitä.

IMG_9395

Opinnäytetyön ohella minulla kulkee tässä vielä myös kaksi muuta kurssia, mitkä pitää saada suoritettua, jotta valmistuisin tavoitteeni mukaan Joulukuussa 2016.